sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Cine a fost maria Montessori? (I)

          Maria Montessori s-a născut pe 31 august 1870 in oraşul Chiaravalle din Italia. Tatăl ei, Alessandro, era contabil în administraţia publică, iar mama ei, Renilde Stoppani, avea o educaţie aleasă şi era pasionată de lectură.

            In anul 1876 tânăra Maria s-a înscris la şcoala publică de pe Via di San Nicolo da Tolentino. Pe măsură ce educaţia ei înainta, începea să dărâme bariere care atunci constrângeau viaţa profesională a femeilor. Din 1886 până în 1890 ea şi-a continuat studiile la Regio Instituto Tecnico Leonardo da Vinci, unde s-a înscris cu intenţia de a deveni inginer. Era o alegere neobişnuita la acea vreme, întrucât majoritatea fetelor care urmau o educaţie liceală studiau clasicii mai degrabă decât să urmeze o şcoală tehnică.

            După absolvire, părinţii au încurajat-o să încerce o carieră de profesoară, una dintre puţinele domenii deschise femeilor la vremea respectivă, dar Maria Montessori era hotărâtă să intre la Facultatea de Medicină şi să devină doctor. Tatăl său s-a opus acestui plan – Facultatea de medicină era un domeniu exclusiv masculin – şi iniţial admiterea Mariei a fost respinsă de Decan. Nu a fost însă descurajată, ea spunându-i profesorului la finalul interiviului în urma căruia a fost respinsă „Eu ştiu că voi deveni medic”.

            Până la urmă, Papa Leon al XIII-lea a intervenit în favoarea ei. Acest fapt,  i-a permis admiterea la Facultatea de Medicină, ea devenind prima femeie care a studiat medicina în Italia. Maria Montessori nu a ieşit în evidenţă doar datorită faptului că era femeie, ci şi pentru că era foarte hotărâtă să cunoască perfect domeniul. Bursele câştigate, alături de banii primiţi pentru meditaţii, i-au permis să plătească majoritatea taxelor de studii medicale.

            Nu i-a fost uşor la Facultatea de Medicină. S-a confruntat cu prejudecăţi din partea colegilor ei şi a fost nevoită să lucreze singură la disecţii, din moment ce acestea nu se puteau face în clase mixte. Dar ea era o studentă conştiincioasă şi pe 10 iulie 1896 a devenit prima femeie calificată ca medic din Italia, cunoscută în întreaga ţară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu